1)Під час прання білизни у твердій воді витрата мила значно збільшується. Чим це можна пояснити? Відповідь доповніть рівняннями реакцій.
2)На чому заснована миюча дія мила? Чому мило погано милиться у твердій воді? Відповідь підтвердіть рівнянням реакції.
3)Мило – це:
а) естер карбонової кислоти і гліцерину;
б) натрієва сіль вищих карбонових кислот;
в) інший варіант.
4)Чому мило, що потрапило на слизову оболонку очей, викликає печіння?
5)Мило є миючий засіб:
а) природного походження;
б) продукт, який добувають хімічним шляхом;
в) продукт, який вилучають з природної сировини.
6)Шампунь – це:
а) рідкий жир з добавкою барвників;
б) естер;
в) калієва сіль високомолекулярної карбонової кислоти;
г) натрієва сіль високомолекулярної карбонової кислоти.
7*)Технічний жир із масовою часткою тристеарину 85% піддали гідролізу. Одержали 5,88 кг гліцерину. Обчисліть масу жиру, взятого для переробки.
8*)Запропонуйте спосіб добування мила з нехарчової сировини. Наведіть рівняння реакцій.